Teneriffa on Espanjalle kuuluva saari Kanarian Saarilla Afrikan luoteis-rannikolla. Saaren luonto ja kasvillisuus on hyvin monipuolinen. Saaren eteläpuoli en kivikkoista, kuivaa ja karua maastoa kun taas Teneriffan saaren pohjoinen puolisko on vehreää ja kosteampaa ilmastoa. Syynä tähän on saaren keskellä kohoava tulivuori Teide, joka jakaa saaren kahteen osaan. Lämmin ja kostea ilmamassa pysyy saaren pohjoisissa osissa jättäen saaren eteläiset osat kuivaksi ja karuksi maastoksi. Teneriffa on melkeinpä unelmakohde matkailijalle, joka etsii lomaltaan vaihtelevia aktiviteetteja. Teneriffa tarjoaa myös hyvän perhelomakohteen, mutta aktiivista lomaa etsivälle se on erittäin hyvä vaihtoehto.

Teide

Kuten aiemmin jo mainittiin, Teneriffan saaren keskellä kohoaa mahtava Teiden tulivuori ja se onkin Espanjan korkein huippu. Se on samalla myös maailman kolmanneksi korkein tulivuori ja on kieltämättä melko upea näky lumihuippuineen. Näin korkea vuori tarjoaa mahtavat mahdollisuudet pyöräilyyn tai patikointiin. Polkupyöriä saa vuokrattua helposti Teneriffalla ja vuorelle pääsee pyöräilemään ja ihailemaan upeita maisemia. Kannattaa kuitenkin muistaa että vuori on lähes 4 kilometriä korkea, joten peruskunto kannattaa olla hyvä ennen kuin harkitsee pyörälenkin tekemistä Teidelle. Tiet vievät aika pitkälle ylös Teiden rinnettä, mutta todellista extreme-kokemusta etsivät voivat pyöräillä myös luonnossa vuoren rinteillä. Tällöin on kuitenkin syytä olla erityisen varovainen, koska Teiden rinteillä on paljon teräviä ja suuria kivenlohkareita, joihin loukkaa helposti itsensä. Vakavan turman sattuessa apukaan ei välttämättä ole kovin lähellä, joten kannattaa puntaroida omia taitojaan ja miettiä haluaako ajella pyörällä haastavassa maastossa, vai ajaa tietä pitkin. Siinäkin riittää kyllä ihan varmasti tarpeeksi haastetta johtuen suurista korkeuseroista.

Teidelle voi lähteä myös patikoimaan ja se onkin vähän turvallisempaa ja rauhallisempaa kuin pyörällä ajaminen. Tällöinkin on hyvä omata riittävä peruskunto, jotta vuoren rinteitä pystyy kävelemään. Lisäksi patikointi kestää yleensä useamman tunnin ja pitää jaksaa kantaa mukanaan reppua, johon on pakattu riittävästi tarvikkeita ja eväitä vaellusta varten. Nälkä voi helposti yllättää haastavassa maastossa liikkujan, joten ruokaa ja vettä on hyvä olla riittävästi mukana. Lisäksi Teiden huippu kohoaa niin korkealle meren pinnasta, että kesälläkin vuoren huipulla voi olla todella kylmä. Patikoijan onkin hyvä pitää mukanaan vaatteita, joita voi tarpeen tullen lisätä päälleen. Esimerkiksi villapaita tai tuulen pitävä takki ovat hyviä pitää mukanaan. Lisäksi voi tarvita pipon ja hanskat vaikka alhaalla laaksossa ilma olisikin lämmin, kun vaellusta aloitetaan. Patikointia harkitessa on hyvä pitää mielessä että tärkein varuste on kuitenkin hyvät kengät. Sandaaleissa on ihan turha lähteä kiipeilemään vuoren rinteitä ja lenkkaritkin ovat vähän niin ja näin. Kaikista paras on että jalassa ovat tukevat vaelluskengät, koska jalat joutuvat korkeuserojen takia todella koville. Kun on kiivennyt tarpeeksi korkealle, niin pitää päästä vielä poiskin. Se voi olla mahdoton tehtävä, mikäli varpaat ovat jo aivan hajalla.

Tekemistä merellä

Teneriffa tarjoaa myös monenlaisia aktiviteetteja merellä, onhan kyseessä saari. Rannoilla voi surffata tai purjehtia, sillä tuulet voivat olla välillä todella voimakkaat. Turisteja varten järjestetään kieroajeluita ja valasretkiä, jotka sopivat vähän rauhallisempaa tekemistä kaipaavalle. Niissä on tarkoituksena yleensä vain nauttia meri-ilmasta ja ihastella maisemia. Teneriffan eteläpuolella kohoaa muutamia korkeita kallioita suoraan merestä, jotka ovat näkemisen arvoisia. Jos kaipaa kunnon aktiivista tekemistä merellä, on surffaus tai vesijetillä ajaminen hyvä vaihtoehto. Vesijettejä vuokrataan monilla rannoilla ja satamissa ja jo lyhyellä opastuksella pääsee vesijetin ohjaimiin. Mikäpä olisikaan upeampi tunne kuin kiitää nopeasti veden päällä ja antaa merituulten pöllyttää hiuksia.