Kun kovasti odotetun loman aikaa viimein koittaa, ja töiden vastapainoksi pääsee muutamaksi viikoksi lepuuttamaan mieltä ja kehoa, suurin osa ihmisistä suuntaa kaikkein mieluiten askeleensa aurinkotuoliin turkoosinsinisten rantojen ääreen tai vaihtoehtoisesti vetää jalkaansa mukavat kengät, ja lähtee johonkin suurkaupunkiin kiertämään museoita, kuuluisia nähtävyyksiä ja houkuttelevia vaatekauppoja. Moni lomailija haluaa ennen kaikkea levätä, rentoutua ja saada hetkeksi jotain muuta nähtävää ja ajateltavaa kuin työkiireet ja muut arkiset puuhat.

On kuitenkin olemassa ihmisryhmä, joka kaipaa lomaltaan jotain enemmän adrenaliinia nostattavaa, kuin pelkästään taistelun oman paikan säilyttämisestä täpötäyden Eiffel-tornin hissijonossa. He kaipaavat jännitystä, itsensä ylittämistä, seikkailua ja henkeäsalpaavia kokemuksia, hurjapäisimmät jopa oman turvallisuutensa kustannuksella. Erilaiset vaellukset, kiipeily, koskimelonta tai laskuvarjohyppy antavat vahvoja, sykettä nostavia ja adrenaliinia elimistöön vapauttavia kokemuksia, joiden avulla pääsee tehokkaasti aivan muihin maailmoihin, mikä voi lopulta olla hyvinkin tehokas keino ajatusten nollaamiseen ja pään tyhjentämiseen. Voimakkaisiin elämyksiin jää myös helposti jossain määrin koukkuun, mikä selittää aina vain uusien seikkailujen kaipuun.

Seikkailuharrastusten avulla pääsee kerta toisensa jälkeen oppimaan uutta, ylittämään itsensä sekä näkemään ja kokemaan paikkoja ja asioita, joista muut voivat vain haaveilla. Vaikka jännitys ja jopa pelko voivat olla stressaavia asioita, tuottaa etukäteen jännittäviltä tuntuneista asioista suoriutuminen suurta mielihyvää, ja lopputuloksena olo voi kaikkien koettujen tunneryöppyjen jälkeen olla hyvinkin levollinen ja seesteinen. Lisäksi luonnossa liikkuminen, uutisista ja muusta median seuraamisesta irrottautuminen sekä älylaitteiden jättäminen kotiin rentouttavat sekä mieltä että kehoa enemmän kuin etukäteen arvaisikaan.

Lyhyillä vaelluksilla seikkailuharrastuksen alkuun

Toisaalta luonnon tarjoamista elämyksistä nauttimisen ei tarvitse heti, tai välttämättä koskaan, olla äärimmäistä vuorikiipeilyä tai lentokoneista hyppimistä. Seikkailuharrastusta ja itsensä ylittämisen tarvetta voi toteuttaa myös edullisesti ja helposti, ja alkuun pääsee vaikkapa oman kodin lähimetsissä retkeillen, vuokraamalla kanootin tai alkamalla suunnitella lyhyttä vaellusta jossakin Suomen monista kansallispuistoista. Hyvin merkityt reitit, turvallinen luonto sekä valmiit nuotiopaikat, laavut ja autiotuvat tarjoavat mukavat ja huolettomat puitteet uuden harrastuksen aloittamiseen. Kokemuksen karttuessa ja uteliaisuuden kasvaessa voi laajentaa reittivalikoimaa, ja suunnata halutessaan vähitellen haastavampiin maastoihin.

Monen päivän pituista vaellusta suunnitellessa on huomioitava monia eri asioita, ja rinkkaan tulee varata yllättävän paljon erilaisia tarvikkeita. Mukaan otettavien varusteiden suunnittelu ja pakkaaminen kuitenkin helpottuvat kerta kerralta, ja monet asiat onkin ensin itse koettava, ja opittava kantapään kautta. Eri asiat myös toimivat eri ihmisillä, ja esimerkiksi omaan jalkaan parhaiten sopivat vaelluskengät löytää parhaiten vain kokeilemalla ja testaamalla, ja alussa mahdollisesti erehtymällä. Muonavaraston sisällön ja määrien suunnittelu on myös tarkkaa puuhaa, sillä erämaassa tai luonnonpuistossa kauppaan ei voi poiketa hetken mielijohteesta, mutta toisaalta ei myöskään ole järkevää kantaa mukana suuria määriä turhaa syötävää.

Vaellusretkeä voi myös maustaa ja rikastaa lisäämällä sopiviin kohtiin esimerkiksi pienen melonta- tai kiipeilyosuuden. Monen päivän yhtäjaksoisen kävelemisen sijaan voi olla mukavaa lepuuttaa jalkoja vaihteeksi kanootissa istuen, ja myös kiivetessä lihakset kuormittuvat eri tavalla, mikä tuo tervetullutta helpotusta ensimmäisten vaelluspäivien aikana jo mahdollisesti hieman kipeytyneille jalkalihaksille. Näin vaelluksesta saa rakennettua monipuolisen elämyksen suhteellisen edullisesti ja pienillä kustannuksilla. Monet kansallispuistot ja retkeilyalueet tarjoavat mahdollisuuden kanootin vuokraamiseen, ja myös ohjattua kiipeilyä löytyy monista eri kohteista. Retken suunnittelu on nykyään helppoa netin avulla, sillä kaikki informaatio on helposti löydettävissä, ja tavallisesti kaikki retken varrelle haluamansa aktiviteetit voi varata ja jopa maksaa netissä etukäteen.