Jokaisessa nuoressa tytössä elää potentiaalisesti pieni Peppi Pitkätossu. Sisäinen sankari haluaa etsiä uusia kokemuksia ja seikkailuja. Onkin haasteellisempaa säilyttää tällainen lapsen uteliaisuus kaikkia uusia asioita kohtaan, joita ihminen tulee elämässään kohtaamaan. Kaikki lähipiirin “järjen äänet” aiheuttavat lannistavia kokemuksia ja turtumusta.

Ihmisessä tapahtuu eletyn elämän myötä väkisinkin jonkinlaista rauhoittumista. Arjen rutiinit ja kiireet peittävät helposti pienen seikkailijan naisen sydämessä. Lasten saaminen on viimeistään se totinen paikka, joka pysäyttää nuoreksi naiseksi kasvaneen ihmisen. Tämän jälkeen nainen, joka on liiaksi utelias ja uusille kokemuksille valmis, leimataan huikentelevaiseksi. Vakavoituneen naisen seuranhakuilmoituksessa lukeekin sitten jo yleisesti “seikkailijat älkää vaivautuko”.

Tämän päivän ihminen hakee usein seikkailua lähtiessään vaikkapa ulkomaille opiskelemaan. Tämän lisäksi moni oikein erityisesti hakee ylimääräistä jännitystä vapaa-aikana.

Naiset ovat nykyään usein jopa valmiimpia seikkailemaan kuin miehet. Jo pelkästään pieniltä paikkakunnilta uskaltavat tytöt poikia helpommin muuttaa opiskelujen ja työn perässä. Maailmanhistoriassa on esiintynyt poikkeuksellisia ja seikkailunhaluisia naisia, joilla on ollut suurta vaikutusta maailman tapahtumiin.

Kyllikki Pohjalan seikkailut Suomen pelastamiseksi

Satakuntalainen nuori sairaanhoitaja Kyllikki Pohjala lähti 1920 -luvulla oman alansa parista hakemaan oppia New Yorkiin. Hän opiskeli siellä työn ohella, ja valmistui New Yorkin Columbian maineikkaasta yliopistosta vuonna 1927 suoritettuaan Bachelor -tutkinnon.

Tästä johtunut hyvä Yhdysvaltojen tuntemus johti sitten siihen, että Kyllikki Pohjalalle lankesi tehtäväksi hakea talvisodan kynsiin joutuneelle Suomelle apua sota-aikana. Hän onnistui verkostoitumaan Amerikassa aina korkeaan poliittiseen eliittiin asti, ja hankkimaan tarvikkeita, jotka hän toi uskaliaalla merimatkalla mukanaan Suomeen.

Kyllikki Pohjala (1894-1979) toimi sosiaaliministerinä ja pitkäaikaisena Kokoomuksen kansanedustajana. Hän on eräs nainen, jonka seikkailuntäytteinen elämä on jäänyt pitkälti tuntemattomaksi. Hänen toimintansa talvisodan aikana, ja sitten myös IPU:n toiminnassa ja mm. suhteiden luomisessa mm. Helsingin olympialaisten aikoihin on jäänyt melkoisen vähälle huomiolle. Hänen tapauksessaan uskaliaisuus lähteä maailmalle johti suureen seikkailuun, ja keskelle jopa maailmanhistoriallisia tapahtumia. Hän hankki Suomelle lainoja ja apua tärkeinä ja kriittisinä aikoina.

Gertrude Belll ja Arabian lumo

Siinä missä Kyllikki Pohjala joutui erinäisten sattumien kautta keskelle suurvaltapoliittisia tapahtumia, toimi englantilainen Gertrude Bell vähintään yhtä kiehtovassa roolissa erityisesti Bagdadissa, jossa hän myös kuoli vuonna 1926.

Gertrude Bell syntyi Englannissa vuonna 1868. Elettiin brittiläisen imperialismin kultaista aikaa. Sivistynyt nuori nainen lähti alkujaan tutustumaan Lähi-itään. Hän oli saanut kunnollisen koulutuksen, johon hänen perheellään oli ollut varaa. Perheen varallisuus ja kontaktit mahdollistivat sen, että tämä nuori nainen, joka paloi halusta lähteä seikkailuihin ja tutkimusmatkoille, pääsi toteuttamaan unelmaansa.

Gertrude Bell solmi kontakteja ympäri arabimaailmaa, ja näytteli suurta roolia ensimmäisen maailmansodan jälkeisinä vuosina, jolloin britit nostivat Hashimitien suvun jäseniä kuninkaiksi Irakiin ja Jordaniaan. Aikaisemmin tällaisesta toiminnasta annettiin kunniaa suureksi osaksi T.E. Lawrencelle, joka tunnetaan nimellä Arabian Lawrence. Nykyisin harmaana eminenssinä toimineen Gertrude Bellin osuus on alkanut korostua. Omana aikanaan hän saanut täysin ansaitsemaansa kunniaa, hänen elämästään ja toiminnastaan on viime aikoina tehty lukuisia kirjoja, ja jopa huipputähdillä näytelty elokuva. Nicole Kidman esitti Belliä tuossa elokuvassa.

On kuitenkin sanottava, että Gertrude Bellin poikkeuksellinen ura ja suuri vaikutus maailmanhistorian pyörteissä eivät ole jokaista naista varten. Ei kannata turhaan lähteä matkimaan häntä. Tuona aikana valkoisia ja sivistyneitä naisia kunnioitettiin arabimaailmassa kenties huomattavasti enemmän kuin nykyisin.

Gertrude Bellin persoona muokkautui suuresti kovissa lapsuudenkokemuksissa, sillä hänen äitinsä kuoli synnyttäessään kolmivuotiaalle Gertrudelle pikkuveljeä. Gertruden kasvatuksesta vastasi hänen isänsä, joka lienee tehnyt hänestä poikamaisiin asioihin suuntautuneen persoonan. Hänen isänsä oli kansainvälisen politiikan parissa toiminut teollisuusmies ja poliittinen hahmo.