Suomalainen nuori mies ei tarvitse sen suurempia seikkailuja. Pelaamiseen riittävällä näytönohjaimella varustettu tietokone ja jokunen peli, joita voi pelata. Videopelit saavat nuoret koukkuunsa. Peliala on suuri bisnes tätä nykyä. Me olemme tottuneet jatkuviin varoituksiin sen suhteen, että väkivaltaa tai jopa pikkurötöstelyä ihannoivat pelit antavat nuorille vääriä malleja.

Ei ole tarkoitus hakea yhteyttä kouluampumisiin tai vastaavaa. Nuoret saavat kuitenkin jonkinlaista seikkailuviettiä purettua pelaamalla pelejä. Erilaisissa peleissä mennään ase ojossa huoneisiin tai teollisuushalleihin ja missä tahansa kulmassa saattaa väijyä vihollinen. Tulee mieleen entisajan kummitusjunat vaikkapa Linnanmäellä. Juna etenee ja yhtäkkiä joku noita vilkkuvine valoineen ja räkättävän äänensä kanssa säikäyttää pienempiä lapsia urakalla. Tämän kokemuksen saattaa helposti tavoittaa myös videopeleissä.

Kun aletaan lisätä elementtejä pelaamiseen, kuvaan tulee mukaan videokolikkopelit. Niissä on omat visuaaliset efektinsä. Kun kuulee oikeanlaista ääntä ja siihen liittyy voittamisen tunne. Kaikki tällainen nettikasinoilla pelaaminen on melko helposti jokaisen täysi-ikäisen ulottuvilla.

Sotaa simuloivia pelejä pelaavalle nuorelle voi kasaantua paineita. Liika pelaaminen saa tyttöystävän raivostumaan ja jättämään pelistä suurempia kiksejä saavan nuoren miehen. Tähän kun päälle tulee vielä negatiivisia fiiliksiä pelaamisesta. Vihollistiimit tappavat nuorta urhoa mennen tullen. Jos millään elämän alueella ei tule menestystä, voi jollain napsahtaa päässä ja koston kohteeksi joutuu väärät ihmiset.

Se ei pelaa joka pelkää

Nuoret pojat ovat oppineet englannin kieltä pelaamisen kautta. Tämä näkyy valtakunnallisissa tilastoissa. Toisaalta pelialalta on mahdollisuus saada töitä ja jopa nousta stratup yrittäjinä menestykseen.

Kyse on siis sekä uhkasta että mahdollisuudesta. Samalla tavalla erityisesti pokeria pelaavalle nuorelle voi avautua uskomattomia rikkauksia. Jopa NHL tasoinen nousu isoihin rahoihin käsiksi on mahdollista vaikkapa Texas Hold’emia pelaamalla.

Jokainen ihminen rakastaa voittamista. Kehittyminen lajissa kuin lajissa tapahtuu virheiden kautta. Sellaiset yksilöt, jotka vihaavat häviämistä ja haluavat ottaa häviöistään opiksi, kehittyvät. Pelkästään voittoja toivovat ja passiivisesti häviötään huonoksi tuuriksi tai vastaavaksi syyttelevät eivät yleensä kehity. He jäävät ikuisiksi muiden pelaamisen rahoittajiksi.

Tavallaan rahapelaaminen on eräs väylä yrittää nousta pohjalta menestykseen. Pelaaminen netissä on yksinäisen miehen – tai miksei naisenkin – puuhaa. Sieltä on mahdollisuus nousta kunnian kentille tai sitten sortua.

Haitallisena pelaamista voi pitää silloin kun se ei johda nuorta eteenpäin millään tavalla. Peliin menee rahan lisäksi kaikki aika. Sosiaaliset suhteet karisevat pelaamisen takia. Pahimmillaan ihmisestä saattaa kasvaa epärehellinen. Yleensä tällaisessa tapauksessa ihminen pettää itseään. Joku saattaa olla varma voitostaan ja menee lainaamaan rahaa. Velan maksua yritetään rahoittaa uudella pelaamisella, vaikkapa lainaamalla rahaa sitä tarkoitusta varten firman kassasta. Soppa on valmis.

Mikäli pelaaja pysyy voitolla ja pelaa omien resurssiensa mukaan, ei asiassa ole ongelmaa. Mikäli sattuu häviämään rahansa, on kiltisti alettava siltä tasolta, mihin varat riittää. Tappioiden takaisin saaminen ei ole hyvä motiivi pelata.

Netti mullistanut rahapelaamisen

Ennen internet aikakautta rahasta pelattiin erilaisilla klubeilla. Suomessa ei juurikaan pelattu Texas Hold’em tai muitakaan nykyisiä pelimuotoja. Avopokeri eli söko oli suosituin pokerin muoto. Mutta monesti ravibusseissa pelattiin sinkkiä. Toiset pelurit muistavat aikaa kultakautena. Työläiset saivat palkkansa seteleinä käteen. Siinähän kävi usein niin, että tili tuli ja tili meni jonkun kortti- tai biljardihain taskuihin.

Biljardisalit olivat aikaisemmin toisaalta melkoisia kasvatuslaitoksia. Niissä liikkui paljon vanhoja miehiä ja toisaalta nuoria innokkaita pelaajia. Toiminta oli sosiaalista ja huumori lensi. Uhkapeli kuului asiaan. Juuri biljardisalien pelaajat innostuivat pitkästä vedosta 1990-luvulla. Siellä olevat olivat tottuneet, että kaikessa piti olla panos.