Kiipeily on ollut alkuperäiskansojen ajoista lähtien tapa liikkua vaikeakulkuisessa maastossa. Kiitos nykypäivän infrastruktuurin erityisesti teollisuusmaissa, emme enää käytä kiipeilyä liikkumismuotona paikasta toiseen vaan kiipeilystä on tänä päivänä muotoutunut fyysinen ja jännittävä urheilu- ja liikuntaharrastus. Erilaisia kiipeilymuotoja ovat muun muassa vuorikiipeily, kalliokiipeily sekä sisätiloissa harrastettava seinäkiipeily, joka sopii myös aloittelevalle kiipeilijälle ensimmäiseksi haasteeksi ennen monimutkaisempiin ulkotiloihin siirtymistä. Kotimaan kiipeilykohteiden lisäksi ulkomaan kohteet ovat pullollaan upeita vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin konkareille. Kokosimme seuraavaan listaan parhaimpia kiipeilykohteita maailman jokaisesta kolkasta!

Railay Beach, Thaimaa
Thaimaan lounaisrannikolla sijaitsevan Krabin Railay Beach on jokaisen kiipeilijän taivas. Kolmella suurella kiipeilyalueella sijaitsee lähes 50 eri kalkkikiviseinämää ja useita satoja eri kiipeilyreittejä, jotka tarjoavat haastetta niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kiipeilijälle puhumattakaan kirkkaan turkoosin meren ja vitivalkoisen hiekan kehystämistä kiipeilymaisemista. Lisäksi Thaimaan edullinen hintataso ja eksoottinen ilmasto hellivät ja rauhoittavat kiireisimmänkin extreme-harrastajan sielua.

El Potrero Chico, Meksiko
Toinen eksoottinen kohde kiipeilyn harrastajille Thaimaan lisäksi on värikäs Meksiko. Pohjois-Meksikossa sijaitseva El Potrero Chico vie kiipeilijän ajassa taaksepäin Villin Lännen maisemiin. Alueelta löytyy useiden kalkkikivikallioiden lisäksi eri vaikeustason seikkailureittejä. Vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä kallioilta sijaitsee Villin Lännen ikoninen kaupunki Hidalgo, jossa kiipeilijä voi rentoutua yön yli edullisia meksikolaisia herkkuja ja tequilaa nauttien.

Mount Arapiles, Australia
Victorian osavaltiossa sijaitseva luonnonpuisto Mount Arapiles-Tooan tarjoaa kiipeilijöille henkeäsalpaavat maisemat. Valtava alue tarjoaa puitteet jopa 2000 eri seikkailureitille, jonka varrella voi ihailla paikallista luontoa ja eläimiä kuten kenguruita, liskoja ja muuttohaukkoja. Aivan Mount Aparilesin kupeesta löytyy kuuluisaa Yosemiten kansallispuistoa muistuttava Pines-leiri leiriytymistä ja rentoutumista varten.

Bugaboos, Kanada
Kanadan vastine Euroopan Alpeille ovat Bugaboosin graniittivuoret. Vuorten korkeimmat huiput Pigeon Spire, Snowpatch ja Bugaboo Spire tarjoavat kalliokiipeilyn harrastajille täydelliset puitteet ja upeat maisemat horisonttiin katoavan jäätikön ylle.

Peak District, Iso-Britannia
Upeita kiipeilymaisemia löytyy myös lähempää kotimaata. Idyllisten pikkukylien yllä kohoava ylänköalue Peak District yltää aina Keski-Englannista Pohjois-Englantiin ja sen tärkeimmät osat muodostavat koko Iso-Britannian vanhimman kansallispuiston. Yli 22 miljoonan vuosittaisen vierailijan joukosta useat tuhannet kiipeilijät saapuvat ottamaan mittaa kansallispuiston jylhistä kallioista.

Dolomiitit, Italia
Garda-järven koillispuolella Italiassa sijaitseva Dolomiittien vuoristo vetää puoleensa talviurheilulajien harrastajien lisäksi myös intohimoisia kiipeilijöitä ja onkin suosionsa vuoksi yksi koko Euroopan kuuluisimmista kiipeilykohteista. Kiitos vuoriston valtavan koon, alue tarjoaa tuhansia seikkailureittejä, enemmän tai vähemmän vaativia nousuja ja laskuja sekä kaikkein hurjapäisimmille kiipeilijöille mahdollisuuden vapaakiipeilyyn.

Kalymnos, Kreikka
Dodekanesian saariryhmään kuuluva Kalymnos on ilman epäilystä ansainnut maineensa kiipeilijöiden saarena. Useiden vuosikymmenten ajan Kalymnosin kalkkikivikalliot ovat olleet Kreikan suosituimpia kiipeilyreittejä ja kallioiden alapuolella upeana avautuva turkoosi Egeanmeri tuskin vähentää paratiisikohteen viehättävyyttä.

Monte Fitz Roy, Argentiina
Argentiinan Patagonian eteläosat ovat olleet jo vuosikausien ajan suosittuja matkakohteita monen extreme-urheilijan keskuudessa ja aivan Chilen ja Argentiinan rajalla sijaitseva Monte Fitz Royn vuoristoryhmä ei ole poikkeus. Alppimainen tunnelma, koskematon luonto ja hohtavan valkea jäätikkö saavat kiipeilijän tuntemaan olonsa kuin koko maailman huipulla.

The Rocklands, Etelä-Afrikka
The Rocklands on erinomainen kohde varsinkin boulderointia eli vapaakiipeilyä harrastaville kiipeilijöille. Alueella voi nauttia lämpimästä ilmastosta sekä mahdollisuudesta bongailla eksoottisia savannin eläimiä kuten simpansseja ja antilooppeja niiden luonnollisessa ympäristössä. 250 kilometrin päässä vilkkaan ja tukalan Kapkaupungin sekasorrosta, The Rocklands tarjoaa kiipeilijälle seesteisen, mutta virikkeellisen ilmapiirin suosikkiharrastuksensa pariin.

Yosemiten kansallispuisto, Yhdysvallat
Kalifornian osavaltiossa sijaitseva Yosemiten kansallispuisto lienee yksi maailman kuuluisimmista kiipeilykohteista. Kansallispuisto on myös yksi Unescon maailmanperintökohteista. Yli 3000 neliökilometrin kokoinen alue tarjoaa erittäin monipuoliset mahdollisuudet erityisesti kalliokiipeilyyn vuoden ympäri.