Länsimainen nainen kaipaa seikkailua. Elämä on niin turvallista. Kaikenlaiset kapakoihin jo alta parikymppisinä sisään uineet miespuoliset rentut ovat se iso projekti aikamme suomalaiselle naiselle. Joku suomalainen laulaja ihmetteli laulun verran sitä, miksi naiset aina rakastuvat renttuihin. Kravatti kireällä kulkevat miehet saivat peräänsä kaikenlaisia käytännöllisistä syistä turvallista miestä hakevia onnen onkijoita peräänsä. Rakkauttaan naiset vuodattivat sopivasti rentun oloisten miesten kainaloissa.

Rentun ulkomuoto alkoi olla kovaa valuuttaa 1990-luvulla. Eri puolilta Suomea saattoi löytää Andy McCoyn näköisiä nuoria miehiä. Oli kova juttu laittautua kymmenien vuosien huumeputken läpikäyneen rokkarin ulkomuotoon. Naiset tykkäsivät, kun pojalla oli huivi päässä ja tummaksi värjätty tukka. Pierukin oli kai vain parfyymia siinä tyylissä. Varmaan sillä tuoksulla varustautunut nuori mies oli enemmän katu-uskottava renttu.

Vaihtoehtona naisilla on ollut yrittää kesyttää maahamme jostain päin maailmaa saapuneita kulkijoita. Kulttuuriset erot ovat vain haasteena. Aina eivät suomalaiset naiset tiedä kenet ovat kaapanneet. Eräskin Suomeen tullut pohjos-afrikkalainen mies kertoi, kuinka oli elänyt paperittomana Pariisissa. Huumejengien välisten kahnausten aikana, hän oli mm. ottanut jaloista kiinni kun piti heittää kuollut jugoslaavi Seine virtaan. Itse hän ei ollut pahimpaan rikokseen eli tappoon syyllistynyt. Tässä tapauksessa kävi onnellisesti. Suomalainen nainen kesytti miehen, joka meni tavalliseen tapaan suomalaiseen tehtaaseen töihin ja on ollut jopa hyvä perheen isä.

Mistä enää löytää renttuja?

Nuoret miehet eivät tätä nykyä ole enää perinteisiä renttuja. Baareihin ajautuneet nuoret miehet ovat tätä nykyä jotain ruohon viljelijöitä ja jopa polttelijoita. Osalla alkaa olla mielenterveydellistä lääkitystäkin päällä. Alkaa mennä jo extremen puolelle, mikäli nuoret tytöt yrittävät kesytellä sieltä itselleen miestä. Lähiöiden baarit eivät enää ole mitään renttujen kasvualustoja tätä nykyä.

Nörtit puolestaan pelailevat pelejään kotona äidin luona. Osa tytöistä – joilla pinna kestää – saattaa omaksua poikaystävältään nettipeliharrastuksen. Olen kuullut tapauksia, joissa tyttö on lähetellyt sydämensä valitulle nettipelaajalle jopa ruokabokseja päivittäin. Tämä on saanut kateutta aikaan parikymppisen pojan äidissä.

Renttuuden symboli oli aikoinaan Irwin Goodman. Renttu oli siis pikkuisen viinaan menevä ja ajoittain vieraisiin naisiinkin lankeava otus, joka kuitenkin palasi ojat koluttuaan valitun naisen luokse. Parhaimmillaan Renttu sulatti naisensa sydämen ojentamalla rentun ruusun, joka oli tullut noukittua ojan reunasta.

Miten siis analysoida naisia kiehtova renttu esimerkiksi akselilla hamppi versus hampuusi? Renttu taitaa mennä lähemmäs hampuusia, jolla on jo paha sisu kesyyntynyt. Pintaa raaputtamalla on löytynyt kultainen sydän. Hamppi on vielä jotenkin pahasisuisempi ja itsenäisempi. Mahtaako hamppia voida kesyttää lainkaan?

Rentun nostaminen katuojasta sodan perua

Kulttuuria analysoidessa jutut saattavat leijua aika ilmassa, ellei sitten satu olemaan joku auktoriteetti, jonka analyysit niellään sellaisinaan. Tulee mieleen, että renttujen nostamisen taustalla on alkujaan voinut olla jonkinlaista kuntoutusta, jonka kohteiksi sotaveteraanit ja jopa heidän lapsensa joutuivat. Miesenergiaa kulutettiin liikaa sodissa.

On muistettava, että Suomessa kaatui lähes sata tuhatta nuorta miestä. Kaikille naisille ei yksinkertaisesti löytynyt miestä. Joku henkisesti katkennut mieskin, joka ei ollut fyysisesti vammautunut, oli potentiaalinen aviomies. Monilla tytöillä oli villiluonteisia ja sodasta vammoja sieluunsa saaneita isiä. Kenties renttuja hamunneet tyttäret halusivat jotain isän kaltaista.

Naapurin keskijakauksellinen poika oli liiaksi poju suomalaisen rempseän naisen makuun. Kulttuurin analyysi saattaa mennä sikäli pieleen, että joku laulaja ei välttämättä laulanut surkeana miksi naiset aina rakastuvat renttuihin. Mukana oli annos huumoria.

Huumorissakin on totta toinen puoli. Naiset haluavat löytää miehessä haastetta. Miesmaailmasta uroksia kalastelevat naiset ovat tavallaan seikkailijoita sielultaan. Mikäli miehet sitten jonain päivänä jättävät ja kiinnostus niitä kohtaan sammuu, voi alkaa pelailla vaikka nettipelejä pienellä panoksella.