Kiipeily on yksi huikeimmista harrastuksista, joka kohottaa lihaskunnon lisäksi myös sykettäsi sekä tarjoaa parhaimmillaan huikeita näköaloja. Monille kiipeilystä tulee mieleen ensimmäisenä traagiset tarinat jyrkiltä vuorenrinteiltä tippuneista ihmisistä. Kyseessä on kuitenkin laji, jossa ei välttämättä tarvitse olla riskejä lainkaan. Kiipeilyä voi nimittäin harrastaa joko turvallisesti sisällä tai jännittävämmin ulkona.

Tuntumaa lajiin seinäkiipeilystä

Aloittelijan kannattaa ehdottomasti hyödyntää eri puolilta Suomea löytyvät seinäkiipeilyradat. Sisäkiipeilykeskuksissa nimittäin pääsee kiipeämään turvallisesti ja helposti köysien ja kiipeilyvaljaiden avulla. Matalammat boulder-seinät taas mahdollistavat kiipeilyn ilman valjaita, mutta kunnon kiipeilykengät tulee olla mukana.

Seinäkiipeilystä on tullutkin nopeasti monen ikäisten suosima liikuntamuoto, ja usein seinillä näkee kiipeilemässä koko perheistä aina lapsista keski-ikäisiin. Harrastuksen aloittamiseen riittää etupäässä riittävä lihasvoima, notkeus ja koordinaatiokyky. Aloittelijoiden suurin ylitettävä kynnys on kuitenkin korvien välissä. Nimittäin korkealle kiivetessä lähes jokaiselle kiipeilijälle iskee jossain vaiheessa putoamiseen liittyvä pelko. Toki kylmäpäisiä machojakin on aina liikkeellä, mutta yleisesti suositellaan kuitenkin harrastuksen aloittaminen turvallisissa ja riskittömissä olosuhteissa, jolloin myös lihasmuisti saa parempaa tuntumaa kiipeilyssä tarvittaviin liikesarjoihin.

Ulkona koet aidoimmat elämykset

Seikkailuhenkisille sisäkiipeily tarjoaa elämyksiä vain lyhyeksi aikaa, ja jossain vaiheessa mieli alkaa kaipaamaan isompia haasteita. Aidoissa luonnonolosuhteissa kiipeily on parhaimmillaan huikea elämys, josta riittää muisteltavaa pitkäksikin aikaan. Kipinä kiipeilyharrastuksen aloittamiseen tulee helposti esimerkiksi katsomalla YouTube-vidoita Mount Everestillä kiipeilystä. Jos matkakassa on riittävän suuri, tällaiset unelmamatkat saattavat olla hyvinkin realistisia. Suomessakin esimerkiksi Mandala Travel järjestää juuri Himalajan vuoristoon aktiivimatkoja.

Kalliokiipeilyä Suomessa

Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kotimaata kauemmaksi, sillä jopa matalien korkeuserojen Suomesta löytyy riittävän haastavia kallioseinämiä ja siirtolohkareita. Sportti- ja trädikiipeily ovat yleisimpiä lajeja, joissa molemmissa kallioon on asennettu erilaisia hakoja tai kiiloja kiipeilyä helpottamaan. Näistä uudempi Sportti on varsin kiivastempoista kiipeilyä, joka vaatii runsaasti lihasvoimaa ja kestävyyttä. Tämän vuoksi myös reitit ovat yleensä lyhyempiä. Suomessa Sporttiradat ovat yleensä yhden köyden pituisia. Trädi-kiipeily on taas perinteisempää ja hidastempoisempaa kiipeilyä, joka vaatii harrastajalta enemmän kokemusta välineiden käyttöön ja ankkureiden rakentamiseen liittyen.

Lisää haastetta jääkiipeilystä

Suomen pohjoinen sijainti tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet jääkiipeilylle. Täällä lajin harrastajien ei tarvitsekaan kiivetä korkealle maanpinnasta kokeakseen jääseinämän tuomat haasteet. Jääkiipeilyä harrastetaan erityisesti jääputouksilla. Tällöin tarvitaan jäähakkua ja jäärautoja ylös kipuamiseen. Kuten yleensä kalliokiipeilyssä, myös jääkiipeilyssä tarvitaan runsaasti lihasvoimaa ja koordinaatiokykyä. Jääkiipeily vaatii paljon harjoittelua, sillä vain kokemus opettaa tuntemaan, milloin ruuvein tehdyt varmistukset ovat riittävän pitäviä kannatteluun.

Jääkiipeily on teknisesti yksi haastavimmista lajeista, ja ehkä juuri sen takia se viehättää monia lajin harrastajia. Kun jääseinämää kivutessa huomaa taitonsa kehittyvän, käykin usein niin, että muut kiipeilylajit eivät enää kiinnostakaan. Lisäksi laji tarjoaa riittävästi jännitystä Suomen pitkälle talvelle. Aidoissa luonnonolosuhteissa kiivetessä vaihtelevat sääolosuhteet voivat kuitenkin johtaa siihen, että reitistöillä kiipeillään välillä kallioilla ja välillä jäällä, jolloin kiipeilijällä tulee olla monipuolinen retkivälineistö mukanaan.

Vuoret kutsuvat kokeneita kiipeilijöitä

Kaikista vaativin kiipeilylaji on ehdottomasti vuorikiipeily. Jos unelmasi on esimerkiksi valloittaa joku maailman vaativimmista vuoren huipuista, aina kannattaa kurkottaa myös näitä unelmia kohti. Tarvitset vain riittävästi motivaatiota harjoitteluun, jolloin jonain päivänä nelmasi voi olla totta.

Vuorikiipeily on yksi perinteikkäimmistä extreme-lajeista, joka vaatii kiipeilijältä fyysisen kunnon ja teknisen taidon lisäksi myös vahvaa mielenhallintaa. Myös vuorikiipeilyn riskit on hyvä tiedostaa. Kiipeäminen tapahtuu usein ääriolosuhteissa, ja esimerkiksi korkealle mentäessä oheneva ilma vaikuttaa sekä fyysiseen suoritukseen että ajattelukykyyn. Korkeat huiput ovat kuitenkin houkutelleet kiipeilijöitä jo vuosisatoja. Tämä kiehtova laji tarjoaakin huikeita elämyksiä, jännityksen lisäksi myös upeiden näköalojen kautta.