Matka tulppaanien maahan

Amsterdamissa on paljon nähtävää jokaiselle. Erityisesti keväällä ja kesällä kaupunki on erittäin kaunis Amsteljoen halkoessa kaupunkia joka suunnalta. Itse pistäydyin Amsterdamissa maaliskuun alussa ja toivoin, että siellä olisi jo lämpimämpää kuin Suomessa. Tämä osoittautui kuitenkin turhaksi toiveeksi, kylmät Siperian tuulet puhalsivat pakkasta koko keskiseen Eurooppaan ja Amsterdamissa oltiin samoissa pakkaslukemissa kuin Suomessa kevättalvella.

Tämä ei kuitenkaan menoa haitannut, koska suomalaisena on tottunut pieneen pakkaseenkin. Kaupungissa oli silti todella paljon nähtävää ja tutkittavaa. Paikallisia muutaman asteen pakkanen tuntui hirvittävän, eikä kaduilla ollutkaan missään vaiheessa ruuhkaa. Tämä sopi minulle itse asiassa erittäin hyvin, sillä kaupungilla oli helpompi kulkea kun liikkeellä ei ollut valtavia ihmismassoja.

Matka Amsterdamiin meni melko sujuvasti: Finnair lentää Helsingistä suoraan Amsterdamiin eikä matka kestä kuin muutaman tunnin. Siinä ajassa ehtii hyvin nauttia kevyen aterian ja kahvit, sekä lisäksi katsella esimerkiksi jotain elokuvaa tai sarjaa tabletilta. Sitten ollaankin jo perillä. Amsterdamin lentokenttä on melko lähellä keskustaa, josta matka taittuu aika nopeasti. Tosin vierailuni ajankohta ei ollut turistisesongin aikaan, joten voisin kuvitella, että esimerkiksi kesällä lentokentän ja keskustan väliin kuluu enemmän aikaa bussilla tai taksilla.

Nähtävää Amsterdamissa

Amsterdamissa riittää monenlaista nähtävää. Kaupungin keskusta on todella kaunis. Amsteljoki virtaa kaupungin läpi ja Amsterdamissa onkin monia kanaaleja joen suistossa. Jos on kiinnostunut vanhasta arkkitehtuurista tai valokuvauksesta, on Amsterdam hyvä matkakohde. Kaupungista löytyy monia vanhoja ja koristeellisia rakennuksia, joita ihaillessa vierähtää helposti pidempikin aika. Keskustassa on lisäksi muutama iso tavaratalo, sekä kauppakeskuksia jos pidät shoppailusta ja kaupoissa kiertelystä. Amsterdamissa on helppo liikkua jalkaisin, mutta raitiovaunu on myös hyvä vaihtoehto. Kannattaa hankkia esimerkiksi päivälippu, jolla saa matkustaa rajattomasti. Hinta ei ole kuin noin 10€ ja sillä voit ajella kaupunkia ristiin rastiin.

Koska Amsterdam sijaitsee joen suistossa ja meren äärellä, löytyy seikkailua etsiville myös hyviä extreme-aktiviteetteja veden äärellä. Yksi suosittu ajanviettotapa on lentää rakettirepulla sataman alueella. Siinä saat selkääsi repun josta paineella tulevat vesisuihkut nostavat sinut parhaimmillaan useiden metrien korkeuteen ja voit lentää veden päällä. Noin parinkymmenen minuutin lento kustantaa noin 60€, joten ihan ilmaisesta lystistä ei ole kyse.

Jännitystä kaipaaville löytyy myös hyvä huvipuisto lyhyehkön ajomatkan päässä Amsterdamista. Useat vuoristoradat ja vesiteemaiset laitteet tuovat hymyn jokaisen suupielille.

Historiasta kiinnostuneille kaupungista löytyy useita museoita, joissa vierailla. Amsterdamin ylivoimaisesti suosituin turistikohde on kuitenkin Anne Frankin talo, jossa hän kirjoitti kuuluisan päiväkirjansa. Taloon oli aikaisemmin koko ajan satojen metrien jono ja kaupunki teki muutoksen vierailuissa. Nykyisin taloon tulee varata aika, joten matkailijat välttyvät ulkona seisomiselta. Pitää kuitenkin huomioida, että aikaa ei saa tuosta vain milloin haluaa, vaan seuraavat vapaat ajat menevät aina monen kuukauden päähän ja esimerkiksi paras kesälomakausi voi olla varattuna kokonaan puolikin vuotta etukäteen.

Vanha kaupunki

Amsterdamin vanha kaupunki on pieni, mutta täynnä elämää. Turisteille markkinoitua ajanvietettä on paljon ja osa siitä on jopa täysin ilmaista lystiä: vanhan kaupungin matkailusivuston mukaan turisteille järjestetään esim. opastettuja kävelyitä ilmaiseksi.

Suosittuja nähtävyyksiä ovat mm. Gassan Diamonds -talo, vanha kirkko ja kuninkaan linna, jotka kaikki sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Vanhassa kaupungissa on myös mahdollisuus tutustua Alankomaiden juustokulttuuriin: 16,50€ pääsee osallistumaan juustomaisteluun, johon kuuluu kuuden juustolajin lisäksi lyhyt johdanto aiheeseen. Toinen kiinnostava aktiviteetti on aarteenmetsästys, joka on tarkoitettu 4-5 hengen ryhmälle (hintaan 25€). Siinä pääsee kiertämään ympäri vanhaa kaupunkia ja etsimään vastauksia historia-aiheisiin kysymyksiin.

Tämän lisäksi vanhasta kaupungista kannattaa myös katsoa yösijaa. Alueella on lukuisia hotelleja, jotka saattavat olla hiukan tyyriimmästä päästä, mutta tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden nukkua lähellä seuraavan aamun seikkailuja.