Seikkailumatka biljardisalille

Yhdysvalloissa on edelleen perinteenä se, että eri puolelta maata tuleva pelaaja otetaan vastaan paikallisella biljardisalilla. Usein paikkakunnalle saapunut pelaaja ilmoittaa kovalla äänellä haluavansa pelata uhkapeliä (“some action”).

Tällainen lausuma pitää sisällään sen ajatuksen, että pelattava rahamäärä liikkuu sadoissa ellei tuhansissa dollareissa per peli. Pool- biljardia pelataan tosin useammasta voitosta, mutta kuitenkin suurista summista puhutaan. Parhaimmillaan näissä sessioissa voi liikkua jopa 10 000 – 20 000 dollaria. Mahdollisesti enemmänkin.

Kun siis paikkakunnalle saapunut peluri on esittänyt haasteensa ja paikalla olevat ovat mittailleet ensin omat mahdollisuutensa, yleensä lähdetään hakemaan paikalle koko seudun paras pelaaja, vaikkakin naapuri salilta. Monesti rahapeliä huuteleva kaveri jostain toisesta kolkasta Amerikkaa osoittautuu pelkäksi suunpieksijäksi. Häneltä viedään rahat nopeasti.

Minnesotan osavaltiossa, joka on mm. legendaarisen biljardihain Minnesota Fatsin kotiseutua kävi sellainen tapaus, että Minneapolisin skandinaaviselle biljardisalille saapui kovan luokan biljardin pelaaja Floridasta. Kukaan ei tuntenut kyseistä kaveria. Tämä tapahtui vuonna 1999. Floridan mies haastoi isoa rahapeliä ja niinpä luonnollisesti kaikessa rauhassa Minnesotan paikalliset pelaajat ja muu yleisö ryhmittyi katsomaan, kun biljardimaailmassa tuntematon floridalainen asettui pelaamaan koko Minnesotan parasta pelaajaa (Wetch) vastaan. Tuohon aikaan minnesotalainen oli ammattilaisten ranking-taulukossa top 10 pelaaja. Hän oli juuri sinä vuonna voittanut mm. suomalaisen Mika Immosen joissain kisoissa. Toki tiedämme, että hän ei ole Immosen tasoinen, mutta kertoo kuitenkin tasosta, jolla kaveri liikkui.

Floridalainen pelaaja voitti toista kymmentä tuhatta dollaria ja jatkoi matkaansa. Amerikassa elää sellainen käsite, että ei- ammattilainen voi tienata ammattilaista enemmän rahaa – nimenomaan uhkapelin kautta. Juuri siksi, koska häntä ei osata sijoittaa maailman huippujen rinnalle.

Rahapelaamisen riskeistä

Minnesotan sen hetken parhaalle pool- biljardin pelaajalle tappio oli kova isku. Hän lähti joitakin kuukausia myöhemmin Floridaan mittauttamaan omaa tasoaan siellä. Hänet kyninyttä miestä ei kuitenkaan löytynyt, mutta uhkapeliä järjestyi. Hän oli reissussa tyttöystävänsä kanssa. Pelaaminen sujui mallikkaasti ja hän voitti 15 000 dollaria pelaamalla biljardia rahasta. Elämä näytti hymyilevän.

Hotellilla kuitenkin odotti ikävä yllätys. Mustat miehet tulivat huoneeseen ja sitoivat biljardiammattilaisen tyttöystävänsä kanssa. Samalla lähti voitettujen 15 000 dollarin ohella omat käteisvarat, joita oli lähemmäs 10 000 dollaria.

Tässä on nähtävä eräs seikka. Amerikassa nimittäin on sellainen järjestelmä, että hyviä pelaajia rahoitetaan. Joku nuori lahjakkuus, jolla ei ole itsellä varaa hävitä satoja dollareita, tuhansista puhumattakaan, turvautuu rahoittajaan. Tällaista pelaajaa alkaa joku rahoittaa. Riippuen pelaajan tasosta rahoittaja tarjoutuu maksamaan mahdolliset tappiot, mutta antaa pelaajalle vaikkapa puolet voitosta. Joskus vähemmän. Usein käy niin, että raha tulee rahan luokse. Rahoittaja saa vaikka kymmenen tuhannen voitosta puolet. Toki aina välillä rahaa myös hävitään.

Sinänsä tässä pelaamisen rahoittamisessa ei olisi mitään ongelmaa, mutta kuten rahansa hotellihuoneessaan menettänyt pelaaja sai katkerasti todeta, näiden rahoittajien joukossa on rikollista ainesta. Usein kyse on huumediilereistä, jotka sijoittelevat ylimääräisiä rahojaan. Minnesotan huippupelaaja ei tietenkään voi todistaa, että mustat pojat tulivat hakemaan rahat hänen huoneestaan, koska olivat saaneet vinkin biljardisalilta. Suuri todennäköisyys oli, että rahat hävinnyt pikku mafioso oli lähettänyt pikkukonnat hakemaan rahat takaisin. On myös mahdollista, että minnesotalainen pelaaja oli joutunut näyttämään kuin vakuudeksi omia käteisvarojaan ennen pelaamista. Niinpä mustat miehet saattoivat palauttaa jopa kaikki hävityt rahat ja pitää minnesotalaisen käteiskassan – lähes 10 000 dollaria. Toisaalta olisi voinut käydä huonomminkin. Tuollaisista summista voi lähteä henkikin.